طرز تهیه مربا زردآلو با ٣ روش مختلف و هیجان انگیز
مربای زردآلو یکی از روشهایی است که میتوان با تهیه آن، از خواص زردآلو در سایر فصول بهره برد. این میوه در فصل تابستان و بهار یکی از پرطرفدارترین میوهها است که خواص فراوانی را برای بدن به همراه دارد. تهیه برگه زردآلو، مارمالاد و مربا روشهایی هستند که میتوان به وسیله آنها از خواصی مثل تقویت چشم بهرهمند شد.
برای اینکه بتوانید از خواص زردآلو به شکل مربا بهرهمند شوید، در این متن طرز تهیه مربای زردآلو را آموزش خواهیم داد. همچنین نکات بسیار کلیدی برای پخت را بیان خواهیم کرد. با ترفندا همراه باشید. برای دسترسی به دستور تهیه مربا های خوشمزه و جذاب به بخش مربا وبسایت ترفندا مراجعه کنید
مربای زردآلو خانگی
زردآلو به عنوان میوهای شیرین و خوشمزه، گزینهای بسیار مناسب برای تهیه مربا است. مربای زردآلو طعم بسیار مطلوبی دارد که برای وعده صبحانه و حتی عصرانه، افطار و دسر بعد از غذا میتوان از آن استفاده کرد.
این میوه خوشمزه گزینهای بسیار عالی برای دریافت خواص آنتی اکسیدانی و بتاکاروتن که پیشساز ویتامین A است محسوب میشود. برای دریافت این مواد مغذی از مربای زردآلو میتوان به دو شیوه آنرا تهیه کرد. در یک روش فرم و شکل ظاهری زردآلو کاملا حفظ میشود و در روش دیگر مربا کاملا میکس و له شده خواهد بود.
در تهیه هر دو مدل نکات و فوت و فنهای متعددی وجود دارد که باید آنها را اجرا کرد. در ادامه هر دو مدل و نکات مربوط به آنها را برایتان بیان خواهیم کرد.
روش اول؛ طرز تهیه مربای زردآلو خانگی درسته و کامل
برای شروع به کار و تهیه مربای زردآلو که فرم ظاهری زردآلوها حفظ شده باشد، باید در ابتدا مواد لازم را تهیه کنید. در این مورد باید دقت کنید تا نوعی از زردآلوها را انتخاب کنید که علاوه بر اینکه رسیده و شیرین باشند، طوری باشند که فرم ظاهری بعد از پخت حفظ شود.
در واقع بهتر است زردآلوها سفت اما رسیده باشند.
مواد لازم برای مربای زردآلو درسته و کامل
- زردآلو: 1 کیلوگرم
- شکر: 900 گرم الی 1 کیلوگرم (در صورتی که زردآلوها ترش باشند مقدار بیشتری باید اضافه کرد)
- زعفران دم کرده غلیظ: 1 قاشق غذاخوری
- آب لیموترش: 1 قاشق غذاخوری
طرز تهیه مربای زردآلو کامل
برای شروع به کار شدن برای پخت این مربا، در ابتدا باید زردآلوها را به خوبی بشوئید. بعد از شست و شوی کامل لازم است تا حدود یک ساعت زمان دهید تا آب آنها کاملا خشک شود.
با خشک شدن آب زردآلوها باید هستههای آنرا جدا کنید. برای اینکار بهتر است زردآلوها را از وسط نصف کنید و هسته را خارج کنید اما در صورتی که بخواهید ظاهر زردآلوها کامل دیده شود بهتر است یک قسمت آنرا برش کوچک دهید سپس هسته را خارج کنید.
بعد از اینکه هستههای زردآلوها را خارج کردید لازم است روند پخت را شروع کنید.
یک قابلمه در ابعاد مناسب را انتخاب کنید:
1. کف آنرا یک لایه زردآلو بچینید.
2. روی این لایه مقداری از شکر را بریزید.
مجدد روی آن یک لایه زردآلو بچینید. این کار را تا زمانی که شکر و زردآلوها هستند باید ادامه دهید.
البته باید دقت کنید که جای زردآلو و شکر گرم نباشد. ترجیحا آنها را در این مدت داخل یخچال قرار دهید. این روش پخت یکی از بهترین روشهایی است که میتوان مربای زردآلو را تهیه کرد.
بعد از گذشت این مدت زمان بهتر است زردآلوها را روی شعله ملایم گاز قرار دهید.
دقت کنید اگر کمی کف کرد شعله را کم کنید و مجدد به حالت ملایم باز گردانید. زیرا اگر شعله کم بماند روند پخت متوقف میشود و فقط در این مدت آب مربا کشیده میشود.
برای این مرحله زمان مشخصی نمیتوان تعیین کرد اما اغلب بین 20 الی 30 دقیقه زمان کافی است و باید کاملا منتظر باشید تا مربا قوام آمده و به غلظت مناسب برسد. بعد از اینکه کمی از آب آن کشیده شد بهتر است زعفران را اضافه کنید و اجازه دهید تا به مراحل پایانی پخت نزدیک شود.
زمانی که مربا به قوام و غلظت مناسب رسید، باید آب لیموترش یا به جای آن نوک قاشق جوهر لیمو را اضافه کنید. مربای زردآلو را به آرامی کمی هم بزنید تا آب لیموترش به همه قسمتهای آن برسد. سپس شعله را خاموش کنید و مربای شما آماده است.
نگهداری از مربای زردآلو خانگی
برای اینکه بتوانید مربای زردآلو را در مدت زمان طولانی نگهداری کنید باید نکات مهمی را در رابطه با آن رعایت کنید. به موارد زیر برای نگهداری از این مربا توجه کنید تا مربایتان کپک نزند و از خراب شدن آن جلوگیری شود:
- ظرف شیشهای با درب محکم برای نگهداری از مربا انتخاب کنید
- پیش از انتقال مربا به ظرف شیشهای باید ظرف و درب آنرا درون آب جوش به مدت 10 الی 15 دقیقه بجوشانید (این کار از وارد شدن آلودگی به مربا و کپک زدن آن جلوگیری میکند)
- باید صبر کنید تا ظرف و مربا به طور کامل در دمای محیط خنک شوند
- زردآلوها را به آرامی داخل ظرف شیشهای بچینید
- برای زیبایی بیشتر ظرف مربا میتوانید از مغز گردو استفاده کنید و لایهای از داخل ظرف را مغز گردو بچینید
- بعد از پر شدن شیشه مربا، باید درب آنرا محکم ببندید تا هوا نکشد؛ برای اطمینان از این مورد نیز میتوانید از یک پارچه تمیز و استریل زیر درب استفاده کنید
پخت سریع مربای زردآلو کامل و درسته
روشهای بسیار مختلفی برای تهیه مربای زردآلو وجود دارد که ممکن است کاملا با یکدیگر متفاوت باشد. در این روش هیچ آبی به مربا برای پخت اضافه نشد و فقط از آب خودِ میوه برای پخت استفاده شد.
در صورتی که نیاز به پخت سریع این مربا وجود داشته باشید، میتوان به جای اینکه 8 الی 12 ساعت صبر کرد تا زردآلوها آب بیندازند، به ترکیب آن آب اضافه کرد. این مراحل با همان مقدار مواد اولیهای که بیان شد طی میشود:
- شکر را در 1 لیوان آب حل کرده و به همراه زعفران روی حرارت ملایم قرار دهید
- بعد از اینکه جوش آمد باید زردآلوهای شسته و هستهگیری شده را به آن اضافه کنید
- زمان دهید تا زردآلوها بپزند و مربا به غلظت مناسب برسد
- در انتهای پخت زردآلوها، به آن آب لیموترش را اضافه کنید و شعله را خاموش کنید
روش دوم؛ طرز تهیه مربای زردآلو له شده
با روش پخت مربای زردآلوهایی که در آخر شکل کامل خود را حفظ میکنند، آشنا شدید. در برخی از موارد ممکن است به دلیل شل بودن زردآلوها یا حتی سلیقه شخصی، لازم باشد مربای زردآلو را به صورت مارمالاد میکس شده یا له شده تهیه کرد. برای این منظور در ادامه توضیحات کامل را ارائه خواهیم کرد.
مواد لازم برای مربای زردآلو له شده
- زردآلو کاملا رسیده و شیرین: 1 کیلو گرم
- شکر: 1 کیلوگرم
- زعفران دم کرده غلیظ: 2 قاشق غذاخوری
- پودر ژلاتین: 1 قاشق غذاخوری
- آب لیموترش: 1 قاشق غذاخوری
- گلاب: 3 قاشق غذاخوری
طرز تهیه مربای زردآلو له شده
برای پخت این نوع مربای زردآلو باید در ابتدا زردآلوها را به خوبی بشوئید و بعد از خشک شدن کامل هسته آنها را جدا کنید. در ادامه لازم است زردآلوهای هستهگیری شده را درون مخلوط کن کاملا میکس کنید.
حالا باید زردآلوهای میکس شده را با شکر به طور کامل ترکیب کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید. بعد از اینکه این ترکیب روی حرارت به جوش آمد، لازم است زعفران را به ترکیب اضافه کنید.
آماده کردن ژلاتین برای مربا زردآلوی له شده
در مدت زمانی که این ترکیب در حال پخت است، بهتر است از زمان استفاده کنید تا ژلاتین را آماده کنید. برای این منظور ژلاتین و گلاب را با هم مخلوط کنید و روی حرارت غیر مستقیم، به روش بن ماری، ژلاتین را در گلاب حل کنید.
زمانی که مارمالاد زردآلو روی حرارت به غلظت کافی رسید، باید به آن آب لیموترش را اضافه کنید. بعد از اینکه آنرا اضافه کردید کمی هم بزنید و شعله را خاموش کنید.
بعد از این مرحله لازم است ژلاتین و گلاب را به مارمالاد اضافه کنید. باید سعی کنید این مواد به خوبی با یکدیگر ترکیب شوند و برای این منظور لازم است مارمالاد را کاملا هم بزنید.
بعد از آن میتوانید زمان دهید تا مارمالاد زردآلو به طور کامل خنک شود و سپس آنرا درون ظروف شیشهای استریل شده منتقل کنید. البته در نظر داشته باشید که باید درب آنرا محکم ببندید تا هوای زیادی وارد آن نشود.
روش سوم؛ مربای زردآلو آفتابی چگونه تهیه میشود؟
همانطور که بیان شد برای طرز تهیه مربای زردآلو روشهای مختلفی پیش گرفته میشود. برخی از افراد از قیسی زردآلو، مربا تهیه میکنند و برخی دیگر نوع تازه آن را به روشهای مختلف به شکل مربا در میآورند.
نوعی که در تهیه آن از آفتاب استفاده میشود تقریبا روشی زمانبر اما فوقالعاده جالب است. در ادامه گام به گام مراحل لازم را شرح خواهیم داد.
مواد لازم برای مربای زردآلو آفتابی
- زردآلو رسیده و سفت: 1.5 کیلوگرم
- شکر: 650 گرم (4 پیمانه)
- آب: هم وزن شکر (4 پیمانه)
- جوهر لیمو: نوک قاشق چایخوری
- زعفران دم کرده غلیظ: 2 قاشق غذاخوری
- پارچه توری نازک برای روی ظرف
طرز تهیه مربای زردآلو آفتابی
برای تهیه مربای زردآلو در آفتاب، دیگر نیازی به شعله و حرارت ندارید اما به جای آن باید روزهای آفتابی سال را برای به دست آوردن این مربا انتخاب کنید. علاوه بر این موضوع زمانی که برای آماده شدن مربای زردآلو با این روش لازم است ممکن است بین 4 الی 7 روز متفاوت باشد.
آماده کردن زردآلوها در ظرف مناسب
زردآلوهای شسته شده را هستهگیری کنید. این کار را طوری انجام دهید که کامل باز نشوند و تقریبا درسته باقی بمانند.
سپس زردآلوها را در ظرفی تقریبا عمیق بچینید.
برای انتخاب ظرف باید در نظر داشته باشید که ظروف پیرکس گود و مستطیلی مناسبتر هستند تا به تمام قسمتها نور بتابد.
شربت مربا آفتابی
در ظرفی مجزا شکر و آب را با یکدیگر ترکیب کنید و روی حرارت قرار دهید.
بعد از جوشیدن شکر و آب و قوام آمدن مناسب، به آن جوهر لیمو و زعفران را اضافه کنید.
نکته مهم: قوام شربت نباید زیاد باشد؛ زیرا در مقابل آفتاب مقدار زیادی از آب خود را از دست خواهد داد.
آماده کردن مربا
حالا باید بعد از کمی خنک شدن شربت را به طور کامل روی زردآلوها بریزید.
سپس پارچه توری را روی ظرف به طور کامل بکشید و لبههای آنرا زیر ظرف قرار دهید یا با یک کش دور آنرا محکم کنید. توجه داشته باشید که توری نباید داخل ظرف برود.
ظرف را زیر نور آفتاب قرار دهید و روزی یک الی دو مرتبه ظرف را جابجا کنید تا به همه قسمتها نور خورشید بتابد. در مراحل ابتدایی به دلیل آب انداختن زردآلوها ممکن است کمی آبکی باشند و بوی ترشیدگی دهند که بعد از دو روز با کشیده شدن آب توسط تابش نور، رفع میشود.
زردآلوها بافت نرمی دارند و در نور آفتاب تا 7 روز و حتی گاهی زودتر میپزند.
فوت و فن مربای زردآلو
1. به هیچ وجه درب قابلمه را در حین پخت نگذارید؛ زیرا این کار باعث کدر و تغییر رنگ مربا میشود.
2. برای جلوگیری از شکرک زدن مربای زردآلو باید مراقب باشید شعله گاز زیاد نباشد. این موضوع به این دلیل است که آب مربا زود بخار میشود. در صورتی که مربا شکرک زد، مجدد به آن آب جوش اضافه کنید و آن را روی حرارت قرار دهید تا کامل بپزد.
3. این مربا را بیشتر از 30 الی 40 دقیقه روی حرارت قرار ندهد. زیرا سبب تیره و کدری آن میشود.
4. بهتر است از قاشق چوبی برای هم زدن مربا استفاده کنید. این راهکار به شفاف بودن، پیشگیری کف کردن و کپک زدن مربا کمک میکند.
5. برای عطر و طعم بهتر مربا میتوانید از هل یا وانیل در کنار زعفران به کار ببرید.
6. خیلی از افراد هسته پوست گرفته زردآلو را به مربا اضافه میکنند تا خوشمزه شود و ظاهر متفاوتی داشته باشد. برای این منظور باید در مراحل آخر پخت اینکار را انجام دهید.
7. توصیه میکنیم حجم کم مانند یک کیلو از این مربا را تهیه کنید. زیرا قوام آمدن و رسیدن به غلظت مطلوب برای حجم کم خیلی سریعتر و سادهتر است.
8. فقط از ظروف تمیز برای هم زدن، نگهداری و تهیه کردن مربا استفاده کنید. این کار از کپک زدن مربا جلوگیری میکند.